fbpx

STOOKWIJZER


Niet alle hout is brandhout

Bewaren


Bewaar het hout onder een afdak waar de wind er niet bij kan en het beschut is tegen regen. niet met plastic afdekken. Stapel het losjes. Stapel niet vanaf de grond. Beschimmeld hout niet stoken, maar laten drogen

Schakel een vakman in

Koop een kachel met energielabel A+ of A++ bij een erkende detaillist. Laat 1 maal per jaar de schoorsteen vegen door een ASPB aangesloten bedrijf. Deze kunnen U adviseren bij stookproblemen.

Waar rook is...

Donkere rook uit de schoorsteen betekent een onvolledig verbrandingsproces. Vlammen zijn oranje en flakkeren instabiel, oorzaak; een slecht trekkende schoorsteen, te weinig lucht toevoer of te vochtige branadstof.
Witte of kleurloze rook betekent dat het verbrandingsproces goed verloopt, de vlammen zijn helder en gelijkmatig.

Doven

  • Doof het vuur niet uit door de luchttoevoer af te snijden. 
  • Gooi het laatste uur geen nieuwe brandstof op het vuur.
  • Laat een actief vuur nooit onbeheerd achter.


Schoon

Hout moet schoon en gekloofd zijn. Stook nooit met behandeld hout.

Houtsoort

In loofhout zit geen hars; is daarom beter geschikt dan naaldhout.

afmetingen

Dikte: 8�10 cm
Lengte: 25�30 cm

Doseren

Raadpleeg de instructie van de fabrikant.

Vochtigheid

Hout moet droog zijn. Koop daarom altijd hout bij een specialist. U kunt dit nakijken d.m.v. een vochtmeter of herkennen aan scheuren en loszittend schorst.

de buren


Overleg met de buren als zei hinder hebben van uw openhaard of houtkachel. Misschien kan de uitmonding van uw kanaal worden aangepast.

gezondheid


Hebben huisgenoten of naaste buren gezondsproblemen (ademhaling, bronchitis, astma) stook in zo goed mogelijk overleg. Ventileer de woning tijdens het stoken en zet de raam op een kier.