fbpx

SCHOORSTEENVEGEN

Waarom

In elk schoorsteenkanaal zit roet en aanslag. Het doel van het vegen van het kanaal is het roet zo veel als mogelijk te verwijderen. De ophoping van roet kan namelijk creosoot creëren in het kanaal. Creosoot is een teerachtige substantie die zich hecht aan de wanden van het kanaal. Wanneer dit creosoot te heet wordt kan het vlamvatten en er schoorsteenbrand ontstaan. Door het jaarlijks vegen van de schoorsteen wordt de kans op brand dus aanzienlijk verkleind.

Factoren om creosoot in uw kanaal te verminderen:

 

 • Het stoken van ovengedroogd haardhout
 • Te zorgen voor een volledige verbranding; Stook een hoog vuur, laat het niet smeulen.
 • Het kanaal voorzien van een schoorsteenkap, hierdoor kan het kanaal niet inregenen.
 • Stoken met GTX-poeder, klik hier voor meer informatie

 

 

methode

 

Het vegen van het schoorsteenkanaal kunnen wij op 2 manieren uitvoeren:

 

 1.  

 2. Vanaf het dak, met een touw met daaraan een nylon borstel en een kogel voor het gewicht.

 

 1.  

 2. Vanuit de leefruimte, met stokken (van 1 meter per stok) met schroefdraad, hiermee wordt de eerste stok met daarop de nylon borstel naar boven geduwd. 

 

Bij beide manieren plakken het stooktoestel beneden af met geschikt tape en vangen het roet op met een krant en een fijn stofzuiger. Hierdoor wordt het meeste roet wat naar beneden valt direct opgezogen.

 

 

Voor het vegen van de schoorsteen kunnen wij u vragen om:

 

 •  Een oude krant
 • Een vrij stopcontact voor onze stofzuiger
 • De kachel/haard moet uit staan
 • De werkruimte moet vrij en werkbaar zijn

 

Het vegen zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen. Uiteraard is elke situatie anders en zullen wij de werkwijze per woning bekijken. Na het vegen doen wij de klep van de openhaard dicht

Onze monteurs zitten standaard alleen op een auto. Mocht uw kanaal of stooktoestel zo zijn aangesloten dat deze niet door 1 persoon te vegen is hanteren wij een tarief van €60,- Wanneer de monteur dit constateert is hij dus alleen op locatie bij uw thuis. U kunt dan kiezen voor een vervolg afspraak om het kanaal te laten vegen door 2 man (voor het eerste bezoek brengen we niets in rekening) of u kunt ervoor kiezen dat de monteur een offerte opstelt (indien mogelijk) voor het aanpassen van het rookkanaal zodat deze wel door 1 persoon geveegd kan worden in de toekomst

verzekering

U bent verzekerd wanneer er geen sprake is van achterstallig onderhoud. In de meeste gevallen is dat 1 keer per jaar. (vaak schiet dit er bij in en wordt het vergeten, IJmond Content helpt u graag bij het herinneren aan u jaarlijkse afspraak d.m.v. onze reminder service.


Meestal moet u na een schoorsteenbrand via een veegbewijs kunnen aantonen dat de schoorsteen recent geveegd is.
Sommige verzekeraars eisen dat het schoorsteenveeg bedrijf aangesloten moet zijn bij de KvK (kamer van koophandel) of dat het bedrijf aangesloten is bij de ASPB (algemene schoorsteenvegers patroons bond) en de schoorsteenvegers opgeleid en gecertificeerd zijn.