bewust stoken
Stoken lijkt makkelijker dan het is, maar het ontbreekt de stoker vaak aan kennis. Niet alleen over het stoken, maar ook over zijn of haar houtkachel en het rookkanaal. Wat betreft goed en bewust stoken willen wij u een aantal handvatten bieden. Rookoverlast is namelijk helemaal niet nodig. Wij vertellen u wat u zelf kunt doen en hoe u kunt stoken volgens de Zwitserse methode.
Waarom is goed stoken eigenlijk best lastig? De kern is in feite dat hout niet brand. Hout ontgast vanaf een temperatuur van 150 °C. Volledige verbranding vindt plaats vanaf 700 °C. Wordt deze temperatuur niet bereikt? Dan gaan de houtgassen onverbrand door de schoorsteen naar buiten. Dit resulteert op termijn in roet en de brandbare aanslag creosoot. Dit wil je dus voorkomen!
Zorg er allereerst voor dat het vuur niet wordt getemperd. Verder is het van belang om goed stookhout te gebruiken met een vochtpercentage van rond de 15%. Daarnaast moet u niet stoken bij windstil of mistig weer. In het ideale geval staat er minstens windkracht 2.
Het rookkanaal dient in balans te zijn met de hout kachel. Een schoorsteen van verkeerd materiaal of een verkeerde afmeting geeft een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Ook is het uitmondingsgebied van de schoorsteen van belang. Een verkeerd geplaatste schoorsteen kan een belangrijke oorzaak zijn van rookoverlast.
Los van deze randvoorwaarden is de manier van aanleggen van het vuur en het aansteken ook belangrijk. U kunt hiervoor het beste de Zwitserse methode gebruiken. De Zwitserse methode wordt ook wel de top-downmethode genoemd. De open haard wordt namelijk van boven naar beneden aangestoken. Op deze manier zorgt u ervoor dat u al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt. Een vuur volgens de Zwitserse methode is de meest milieuvriendelijke manier om een houtkachel aan te steken.
De Zwitserse methode
- Zorg ervoor dat u droog en schoon stookhout gebruikt. Zet de schoorsteenklep (indien aanwezig) en de luchtschuif van de open haard of kachel helemaal open.
- Plaats de stukken hout met de grootste diameter onderin (op een klein afstandje van elkaar). Hierop plaatst u kruislings wat dunnere stukken hout en daar weer kruislings bovenop de dunste stukken hout (aanmaakhoutjes). Helemaal bovenop legt u het aanmaakblokje. In de wat kleinere haarden legt u alle stukken gewoon in de lengte, maar altijd met wat ruimte, zodat de lucht daar makkelijker tussendoor kan gaan.
- Steek het aanmaakblokje aan en het vuur brandt van boven naar onder. Het vuur brandt daardoor langer en meer gecontroleerd. Het is bovendien een stuk beter voor het milieu. De rookgassen die ontstaan onder het vuur stijgen langzaam en worden door de hitte van het vuur grotendeels verbrand.
- Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onder aan de stapel liggen aansteken tot een prachtig vlammenspel.
- Vul het hout pas bij als de blokken volledig zijn verbrand en er een asbed ligt. Eén laag blokken aanvullen is dan voldoende.
stoken volgens de zwitserse methode
Op onze instagram geven wij geregeld stook tips. Wanneer er een stook alert is, dan vermelden wij dit direct in onze story.
volg ons, en blijf op de hoogte. Wel zo makkelijk!
Wat u kunt doen
- Zorg ervoor dat de capaciteit van uw houtkachel niet te groot is voor de ruimte.
- Zorg ervoor dat het schoorsteenkanaal de juiste maten (lengte/diameter) heeft t.o.v. de kachel.
- Bij oudere of slecht onderhouden kanalen is er vaker sprake van niet optimale verbrandingsomstandigheden.
- Maak het vuur aan met aanmaakhout. Gebruik nooit vloeistof of spiritus.
- Stook alleen met onbehandeld (oven) gedroogd hout.
- Stook niet bij mist of windstil weer (stook minstens met windkracht 2).
- Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het stoken, zet een raam op een kier.
- Zorg voor een volledige luchttoevoer, zet de klep volledig open.
- Kleurloze rook wijst op een goede verbranding. Loop tijdens het stoken regelmatig naar buiten.
- Temper het vuur niet en laat het vanzelf doven.
Twijfelt u of u goed kunt stoken met uw toestel, rookkanaal en/of schoorsteen? Neem dan contact met ons op!
Wij kunnen een camera inspectie uitvoeren, advies geven en uw rookkanaal vegen, zodat u weer veilig kunt stoken!
Gevolgen van verkeerd stoken
vochtig hout
- Minder warmte
- Onvolledige verbranding
geverfd hout
- Veel rook
- Vliegas (gas wat niet stijgt, blijft liggen en schadelijk is voor de gezondheid)
weersomstandigheden
- Mist/windstil, rookgassen blijven hangen (geen trek)
klep
- Het vuur temperen, waardoor er onvolledige verbranding ontstaat.
briketten
- Komen schadelijke PAK’s stoffen vrij