ventilatie systeem reinigen


24/7 freshness

Voor gezonde lucht in huis is 24 uur per dag verversing van lucht nodig. Het openzetten van de ramen is uiteraard altijd verstandig, maar 24 uur per dag de ramen openzetten is niet mogelijk. Hierom hebben de meeste woningen een mechanisch ventilatiesysteem. Om deze goed en schoon te laten functioneren is onderhoud nodig. Het advies van Milieu Centraal: 

  • Gehele systeem, kanalen en motor – 1x per 5 jaar
  • Afzuigunit, motor – 1x per 2 jaar

Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog een oude (wisselstroom) ventilatie unit hangt. Deze box verbruikt ruim €80,- per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar! Een nieuwe zuinige ventilatie unit verbruikt tussen de €8 - €16 euro per jaar. Wanneer een ventilatiesysteem niet onderhouden wordt, moet het harder werken om de lucht te verversen, ook hierom zullen de energie kosten stijgen. Ook neemt het geluidsniveau toe van de ventilator en de ventielen.

Methode reiniging

Om het systeem volledig te kunnen reinigen zullen wij de kanalen individueel ragen. Dit ragen doen wij door middel van een slang met roterende borstel. Bij het reinigen zullen we op het verste punt van de motor beginnen. Bij het reinigen van de kanalen zal de motor worden aangezet op de hoogste stand. Doordat het vuil zal worden losgewrikt en de motor volop draait zal het vuil omhoog naar de motor worden gezogen, zo zal er minimaal vuil in uw woning zijn. Wanneer alle kanalen zijn gereinigd zal de motor worden gedemonteerd en worden gereinigd. De ventielen in de woning zullen worden nagekeken op gebreken en op de juiste stand worden gezet. 

Een niet goed onderhouden systeem kan veel klachten geven. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, nare luchtjes, kortademigheid of schimmel in de badkamer.