helpt schone ventilatie bij corona?
Bij de instelling van de ventilatiesystemen gaat het er onder andere om hoeveel verse lucht van buiten wordt aangezogen. Des te meer dat is, des te beter dat is ten aanzien van het verkleinen van de kans om besmet te worden. De hoeveelheid lucht die binnen wordt gebracht, bepaalt namelijk de snelheid dat het corona virus naar buiten wordt gedrukt.
Er is een belangrijke term “ventilatievoud”: de hoeveelheid frisse lucht die per uur wordt aangezogen gedeeld door het volume van de totale ruimte. Als de ventilatievoud 2 is, dan wordt de lucht in die ruimte 2 keer per uur volledig vervangen.
De 1.5 meter is een het geval van ventilatie een secundair probleem. Het gaat erom ‘hoe lang ben ik in een ruimte met een besmet persoon’. Adem je een bepaalde hoeveelheid van het virus in, zal je besmet raken. Als we hiermee teruggaan naar de kern is het belangrijk dat:
Je zo kort mogelijk met andere personen in dezelfde ruimte bent en mocht dit niet anders kunnen de lucht waar de aerosolen (deeltjes van het corona virus) zweven verplaatst worden.
Dat laatste kunnen we beïnvloeden met ventilatie. De ramen kruislings tegen elkaar open zetten of zorgen dat de ventilatie schachten zo snel mogelijk de lucht afzuigen. Om de afzuiging van lucht te versnellen is het belangrijk dat de stroming niet belemmerd wordt door stof of vuil. Laat daarom juist in deze tijd uw ventilatiesysteem extra reinigen en indien nodig aanpassen.
RIVM nov 2020
Goede ventilatie is van belang voor een gezond binnenklimaat. Ventilatie helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Het is echter onbekend in welke mate ventilatie (luchtverversing) helpt om de overdracht van COVID-19 daadwerkelijk tegen te gaan. Daarom blijft het belangrijk om naast goed te ventileren de algemene adviezen in acht te nemen, zoals handen wassen, thuisblijven bij klachten en laten testen en afstand houden.
Bron: RIVM-november 2020