schoorsteen opnieuw opmetselen

Waarom?

Een schoorsteen verslechterd door een aantal factoren. De belangrijkste hiervan is porositeit. De materialen steen en cement zijn van nature poreus. Poreus wil zeggen dat er luchtbellen in het materiaal zitten, deze luchtbellen uiten zichzelf als poriën. Door deze poreuze structuur zal er een capillaire werking ontstaan en vocht optrekken naar boven, hierdoor zal het vocht zich doordringen in alle stenen en voegen, oftewel het gehele metselwerk. Een tweede oorzaak is algen en mossen. Algen en mossen groeien goed op een uit steen gemetselde schoorsteen, juist vanwege de poreuze structuur. Mossen hebben worteltjes die zich nestelen in de poriën van de bakstenen en het cement. En dat beschadigt de stenen. 

Mossen scheiden namelijk een zuur af dat het materiaal langzaamaan afbreekt. Het is dus onoverkoombaar dat een schoorsteen verslechterd na verloop van tijd. Mocht het metselwerk en stenen in dusdanige slechte staat zijn, dat het opnieuw voegen, loodslabben vernieuwen, ontmossen of impregneren niet tot volledig herstel zal lijden- zal de gehele schoorsteen incl. loodslabben opnieuw opgemetseld moeten worden.

Er zal vooraf iemand langs komen om een vrijblijvende offerte op te nemen. Deze collega zal bekijken welke materialen en hulpmiddelen nodig zijn voor het afbreken van de huidige schoorsteen, en het opmetselen van de nieuwe schoorsteen.

Ons project

Metselen is een vak van precisie en aandacht. Maar voor het metselen van schoorstenen is ervaring een absolute must! Het exact waterpas metselen op de nok van een dak is niet aan elke metselaar besteed. Kies hierom altijd voor een bedrijf wat ervaring heeft in niet alleen het metselen van een tuinmuur, maar écht in het metselen van een schoorsteen.

methode

Bij het opnemen van de werkzaamheden is er beoordeeld hoe er veilig gewerkt kan worden. Een schoorsteen afbreken- en opnieuw opmetselen is een grote klus. We zullen hierbij gebruik maken van een bouwlift en/of (nok) steigers. Wanneer de hulpmiddelen zijn geïnstalleerd zullen we de huidige kanalen afstoppen d.m.v. warmte deken zodat bij het slopen van de huidige schoorsteen geen brokken steen in de kanalen zullen vallen. De schoorsteen wordt van bovenaf gedemonteerd tot onder het lood. De metselresten worden via de bouwlift naar beneden gebracht en in de puinbak gedeponeerd. Vervolgens zullen de nieuwe stenen, het cement, het lood en overige materialen via de bouwlift omhoog gebracht worden. Hierna kan het metselen beginnen. We plaatsen het lood en laten deze tot in de schoorsteen overlappen, zo is er geen kans op lekkage. Vanaf het lood zullen de lagen van de schoorsteen worden opgemetseld en afgewerkt met een afwaterend boven plateau en schoorsteenpotten. Als laatste vouwen we het lood om de schoorsteen en kloppen dit gelijkmatig af zodat het perfect aansluit op uw dak.