schoorsteen metselen

Waarom is het belangrijk om uw schoorsteen 

opnieuw te laten metselen?

De schoorsteen is het puntje van uw huis en krijgt veel te verduren. Sneeuw, hagel, regen, storm en warmte hebben een nadelig effect op de conditie van uw schoorsteen. 

Een schoorsteen verslechtert door een aantal factoren. De belangrijkste hiervan is porositeit. De materialen steen en cement zijn van nature poreus. Poreus wil zeggen dat er luchtbellen in het materiaal zitten. Door deze poreuze structuur zal er vocht optrekken naar boven. Het vocht dringt uiteindelijk door in alle stenen en voegen, oftewel in het gehele metselwerk. 

Een tweede factor is algen en mossen. Algen en mossen groeien goed op een uit steen gemetselde schoorsteen. Juist vanwege de poreuze structuur. Mossen hebben worteltjes die zich nestelen in de poriën van de bakstenen en het cement. Mossen scheiden ook nog eens een zuur af dat het materiaal langzaam afbreekt.

Het is dus onoverkoombaar dat een schoorsteen verslechterd na verloop van tijd. U kunt zelf letten op tekenen van slijtage, zoals loszittende of ontbrekende stenen, scheuren in het metselwerk, vochtplekken of witte uitslag. U kunt ook altijd vragen of wij de status van de schoorsteen kunnen inspecteren.

Er zijn verschillende opties om een schoorsteen te renoveren. Soms is het voldoende om de schoorsteen te ontmossen en te impregneren. Soms is het nodig om de schoorsteen opnieuw te voegen of moeten de loodslabben worden vervangen. Mocht het metselwerk in dusdanige slechte staat zijn dat dit alles niet voldoende is, dan zal de gehele schoorsteen inclusief de loodslabben opnieuw opgemetseld moeten worden.

een specialist

Voorafgaand aan de renovatie van een schoorsteen komen wij vrijblijvend langs om een offerte op te nemen. Deze collega zal bekijken welke renovatie noodzakelijk is. Mocht het nodig zijn om de schoorsteen opnieuw te metselen dan kijken wij welke materialen en hulpmiddelen er nodig zijn voor het afbreken van de huidige schoorsteen en het opmetselen van de nieuwe schoorsteen.


Metselen is een vak van precisie en aandacht. Voor het metselen van schoorstenen is ervaring een absolute must! Het exact waterpas metselen op de nok van een dak is niet aan elke metselaar besteed. Kies daarom altijd voor een bedrijf wat niet alleen ervaring heeft in het metselen van een tuinmuur, maar écht in het metselen van een schoorsteen. Deze specialistische klus kunt u gerust aan IJmond Content overlaten!


werkwijze metselen schoorsteen


De veiligheid van u en onze medewerkers staat op nummer 1. Bij het opnemen van de werkzaamheden is beoordeeld op welke manier er veilig gewerkt kan worden. Een schoorsteen afbreken- en opnieuw opmetselen is een grote klus. We zullen hierbij gebruik maken van een bouwlift en/of (nok) steigers. 

Wanneer de hulpmiddelen zijn geïnstalleerd zullen we de huidige kanalen afstoppen door middel van een warmte deken zodat bij het slopen van de huidige schoorsteen geen brokken steen in de kanalen zullen vallen. De schoorsteen wordt van bovenaf gedemonteerd tot onder het lood. De metselresten worden via de bouwlift naar beneden gebracht en in de puinbak gedeponeerd. Vervolgens zullen de nieuwe stenen, het cement, het lood en overige materialen via de bouwlift omhoog gebracht worden. Hierna kan het metselen beginnen. 

We plaatsen het lood en laten deze tot in de schoorsteen overlappen, zo is er geen kans op lekkage. Vanaf het lood zullen worden de lagen van de schoorsteen opgemetseld. Dit wordt afgewerkt met een afwaterend boven plateau en schoorsteenpotten. Als laatste vouwen we het lood om de schoorsteen en kloppen dit gelijkmatig af zodat het perfect aansluit op uw dak.

Het resultaat, een prachtige gerenoveerde schoorsteen!

RVS rookkanaal

Ook als u al een rookafvoer heeft kan een nieuw rookkanaal nuttig zijn. In het bestaande rookkanaal wordt een RVS flexibel rookkanaal geplaatst, dit kan worden gezien als een nieuwe schoorsteenvoering. Zo kunt u weer veilig stoken.

geen kanaal, geen probleem!

Heeft u geen schoorsteen of goed functionerend rookkanaal? Door middel van een RVS dubbelwandig rookkanaal kan een rookkanaal gecreëerd worden. De dubbelwandige elementen van het kanaal hebben ook nog eens veel voordelen ten opzichte van een gemetseld kanaal. 

schoorsteen metselen

Metselen is een vak van precisie en aandacht. Het exact waterpas metselen op de nok van een dak is niet aan elke metselaar besteed. Kies daarom altijd voor een bedrijf die ervaring heeft in het metselen van een schoorsteen. 

Schoorsteen ontmossen / impregneren

Het ontmossen van uw schoorsteen is belangrijk voor het behoud. Met impregneren voorkomt u nieuwe mos, alg en schimmel. Hierdoor gaat uw schoorsteen langer mee!

Schoorsteen voegen

De voegen kunnen worden vervangen door de oude voeg eerst te verwijderen. Dit doen wij door middel van een speciale slijp machine die de voeg op de exacte maat uitholt. Als alle voegen zijn uitgeslepen, dan zullen we de nieuwe voeg inmetselen en afstrijken.

flexim dakmortel

Na verloop van tijd zal het cement gaan scheuren met vaak lekkage tot gevolg. Flexim is een elastische mortel, op natuurlijke basis met als hoofdbestandsdeel plantaardige lijnzaadolie.

Loodslabben repareren

Het ‘geheim’ van goed gemonteerd lood is de afstand van het lood in de voeg. Hiervoor hebben wij een speciale slijp machine die de voeg op de exacte maat uitholt. Hierna metselen we de nieuwe loodslabben in, vouwen het lood om de schoorsteen heen en kloppen dit gelijkmatig af zodat het perfect aansluit op uw dak. 

mortel glijlaag kanaal

Als het bestaande kanaal al een smalle diameter heeft t.o.v. de kachel/haard is het geen optie deze verder te verkleinen. Er kan dan aan de bestaande wanden van het kanaal een mortel laag worden aangebracht. Deze mortel laag zal zorgen dat bestaande scheuren en lekkages opnieuw gedicht worden.