schoorsteen voegen

een losse Verbinding

Een voeg is de cement laag die de stenen met elkaar verbindt. Cement is een poreus materiaal. Poreus wil zeggen dat er luchtbellen in het materiaal zitten, deze luchtbellen uiten zichzelf als poriën. Door deze poreuze structuur zal er een capillaire werking ontstaan en vocht optrekken naar boven, hierdoor zal het vocht zich doordringen in het materiaal. Na verloop van tijd zal het cement gaan scheuren met vaak lekkage tot gevolg. De voegen kunnen worden vervangen door de oude voeg te verwijderen, dit doen wij door middel van een speciale slijp machine die de voeg op de exacte maat uitholt. Als alle voegen zijn uitgeslepen zullen we de nieuwe voeg inmetselen en afstrijken. Let wel, cement is een poreus materiaal maar steen ook. De stenen en cement zijn gelijk opgebouwd en staan onder dezelfde omstandigheden. De kans is erg groot dat wanneer de voegen in een slechte staat verkeren de stenen dit ook zijn. Hierom is het misschien verstandig om de hele schoorsteen opnieuw op te laten metselen.

Schoorsteen metselen

Metselen is een vak van precisie en aandacht. Maar voor het metselen van schoorstenen is ervaring een absolute must! Het exact waterpas metselen op de nok van een dak is niet aan elke metselaar besteed. Kies hierom altijd voor een bedrijf wat ervaring heeft in niet alleen het metselen van een tuinmuur, maar écht in het metselen van een schoorsteen..

Ontmossen / impregneren

De stenen zullen zich verzadigen met de cement sealer. Hierdoor komt er niet alleen een laag op de buitenkant van het metselwerk maar trekt het de sealer ook echt in de stenen. Door de verzadiging kan het metselwerk geen vocht meer opnemen en zal dus droog blijven...

a quickie..