rvs rookkanaal aanleggen binnen een bestaande schacht

Waarom een rvs kanaal?

In veel oude woningen is het kanaal opgebouwd door middel van stenen. Een stenen kanaal raden wij om de onderstaande redenen af.


 • Steen is een natuurproduct. Door het verwarmen en afkoelen van het kanaal zullen de stenen verloop van tijd gaan scheuren. Door deze scheuren zal er rookgas lekkage ontstaan en rook- of koolmonoxidevergiftiging tot reëel risico behoren.
 • Steen is van nature poreus. Poreus wil zeggen dat er luchtbellen in het materiaal zitten, deze luchtbellen uiten zichzelf als poriën. Door deze poreuze structuur zal er een capillaire werking ontstaan en vocht optrekken naar boven, hierdoor zal het vocht zich doordringen in het materiaal. Na verloop van tijd zullen de stenen gaan scheuren met bovengenoemde rookgas lekkage tot gevolg.
 • Een gemetseld kanaal kan niet geïsoleerd worden. Hierdoor zal de trek altijd slechter zijn dan in een geïsoleerd RVS kanaal.
 • Doordat de stenen poreus worden krijgen deze een oneffen oppervlak. Hierdoor zal de afzetting van roet gemakkelijk hechten aan de stenen. Schoorsteenbrand heeft hierdoor een verhoogd risico in een gemetseld kanaal.
 • Bij een schoorsteenbrand zal de temperatuur oplopen tot ongeveer 1000 graden. Het metselwerk is niet bestand tegen deze hoge temperaturen. Bij een brand zullen de voegen scheuren en zal de kans aanwezig zijn dat de brand doorslaat in de woning(!) Er zal t.a.t. grote gevolg schade zijn. In tegenstelling tot een RVS kanaal, deze is bestand tegen tempraturen tot 1000 graden.


Methode

Als is vastgesteld welke diameter RVS-buis comptabel is met uw toestel en deze past in de huidige schacht is het moment daar- De renovatie. Geen enkele rookgasafvoer renovatie is hetzelfde. De oorzaak hiervan is simpel, geen woning, dak of schoorsteen kanaal is te benoemen als ‘standaard’ Om u toch een beeld te willen geven schetsen wij u de volgende methode. Als eerste zullen we de schoorsteen pot en nisbus uithollen. Wanneer deze voldoende zijn uitgehold en de buis er doorheen past zal deze geplaatst worden. Wanneer de rvs-buis door het gehele kanaal is geplaatst zal deze brandwerend worden afgestort met isolatie korrels. De uitmonding en aansluiting zal worden afgewerkt, comptabel met het stooktoestel.

stap 1..

Stap 1 in het proces bij het renoveren van een rookkanaal is het laten uitvoeren van een camera inspectie. Om te kunnen bepalen welke diameter rvs voering er in uw kanaal kan voeren wij t.a.t. eerst een camera inspectie uit. Hiervoor rekenen wij €160,- wanneer deze inspectie niet heeft plaats gevonden is de kans groot dat de renovatie ter plaatse aangepast moet worden en de kosten aanzienlijk hoger zullen uitvallen dan €160.- 

Om dit te voorkomen voeren wij dus altijd een camera inspectie uit, zo komt er niemand voor verassingen te staan.
Het principe is dat de nieuwe RVS buis in het bestaande gemetselde rookkanaal ‘getrokken’ zal worden. Dit is anders bij een RVS dubbelwandig kanaal. Hierbij wordt een nieuw kanaal uit elementen gecreëerd.

voordelen

 • 50% sterker dan andere merken
 • CE  gecertificeerd en getest volgens NEN6062
 • 100% gas- en waterdicht
 • TNO getest
 • 10 jaar garantie, volgens de algemene voorwaarde
 • Leverbaar van diameter 50mm t/m 400mm
 • Bestand tegen 1000 graden