Ontmossen & impregneren 

Mossen hebben worteltjes die zich nestelen in de poriën van de bakstenen en het cement.  Mossen scheiden ook een zuur af dat het materiaal langzaamaan afbreekt. Dit proces beschadigt de stenen en het metselwerk van uw schoorsteen. 
Om die reden is ontmossen belangrijk voor het behoud van uw schoorsteen. Met impregneren voorkomt u nieuwe mos, alg en schimmel. Hierdoor gaat uw schoorsteen langer mee!

Waarom is het belangrijk om te  ontmossen en impregneren?

De schoorsteen is het puntje van uw huis en krijgt veel te verduren. Sneeuw, hagel, regen, storm en warmte hebben een nadelig effect op de conditie van uw schoorsteen. 

Een schoorsteen verslechtert door een aantal factoren. De belangrijkste hiervan is porositeit. De materialen steen en cement zijn van nature poreus. Poreus wil zeggen dat er luchtbellen in het materiaal zitten. Door deze poreuze structuur zal er vocht optrekken naar boven. Het vocht dringt uiteindelijk door in alle stenen en voegen, oftewel in het gehele metselwerk. 

Een tweede factor is algen en mossen. Algen en mossen groeien goed op een uit steen gemetselde schoorsteen, juist vanwege de poreuze structuur. Mossen hebben worteltjes die zich nestelen in de poriën van de bakstenen en het cement. Mossen scheiden ook nog eens een zuur af dat het materiaal langzaam afbreekt.

Het is dus onoverkoombaar dat een schoorsteen verslechterd na verloop van tijd. U kunt zelf letten op tekenen van slijtage, zoals loszittende of ontbrekende stenen, scheuren in het metselwerk, vochtplekken of witte uitslag. U kunt ook altijd vragen of wij de status van de schoorsteen kunnen inspecteren.

Er zijn verschillende opties om een schoorsteen te renoveren. Soms is het voldoende om de schoorsteen te ontmossen en te impregneren. Soms is het nodig om de schoorsteen opnieuw te voegen of moeten de loodslabben worden vervangen. Mocht het metselwerk in dusdanige slechte staat zijn dat dit alles niet voldoende is, dan zal de gehele schoorsteen inclusief de loodslabben opnieuw opgemetseld moeten worden.

ontmossen

schoorsteen

Algen en mossen groeien erg goed op schoorstenen, zeker als deze in baksteen zijn opgetrokken. De sporen van mossen zweven in de lucht en hechten zich vanzelf op de schoorsteen. Hoe schoner onze lucht wordt, hoe meer last we krijgen van algen en mos op onze schoorstenen en daken. Het zier er natuurlijk niet zo mooi uit, maar dat is niet het echte probleem. 

Het echte probleem is dat mossen worteltjes hebben die zich nestelen in de poriën van de bakstenen en het cement. Dit proces beschadigt de stenen en voegen. Mossen scheiden namelijk een zuur af dat het materiaal langzaamaan afbreekt. Om blijvende schade te voorkomen, is het noodzakelijk om regelmatig de mossen en algen van de schoorsteen te verwijderen. Het is verstandig om na het ontmossen de schoorsteen meteen te laten coaten (impregneren). Zo blijven de algen en mossen langer weg.

impregneren

schoorsteen

Een baksteen is altijd enigszins poreus. Stenen zuigen zich daarom vol met water, net zoals een spons. Poreus wil zeggen dat er luchtbellen in het materiaal zitten. Door deze poreuze structuur zal er vocht optrekken naar boven en zal het vocht doordringen in alle stenen. Op lange termijn zal er dan vocht doorslag ontstaan. Om verdere absorbering tegen te gaan kan de schoorsteen geïmpregneerd worden. 

Impregneren houdt in dat er een beschermende vloeistof over de stenen wordt gespoten. De stenen zullen zich verzadigen met deze cement sealer. Er komt dus niet alleen een laag op de buitenkant van het metselwerk maar de sealer trekt ook echt in de stenen. Door de verzadiging met de sealer kan het metselwerk geen vocht meer opnemen en zal het dus droog blijven. Om deze verzadiging zo effectief mogelijk te maken dienen de stenen voor de behandeling zo droog mogelijk te zijn. Want, hoe droger de steen, hoe meer impregneer middel deze tot zich kan nemen.

Mos, algen en schimmel krijgen geen kans meer. Hierdoor gaat de schoorsteen langer mee!

RVS rookkanaal

Ook als u al een rookafvoer heeft kan een nieuw rookkanaal nuttig zijn. In het bestaande rookkanaal wordt een RVS flexibel rookkanaal geplaatst, dit kan worden gezien als een nieuwe schoorsteenvoering. Zo kunt u weer veilig stoken.

geen kanaal, geen probleem!

Heeft u geen schoorsteen of goed functionerend rookkanaal? Door middel van een RVS dubbelwandig rookkanaal kan een rookkanaal gecreëerd worden. De dubbelwandige elementen van het kanaal hebben ook nog eens veel voordelen ten opzichte van een gemetseld kanaal. 

schoorsteen metselen

Metselen is een vak van precisie en aandacht. Het exact waterpas metselen op de nok van een dak is niet aan elke metselaar besteed. Kies daarom altijd voor een bedrijf die ervaring heeft in het metselen van een schoorsteen. 

Schoorsteen ontmossen / impregneren

Het ontmossen van uw schoorsteen is belangrijk voor het behoud. Met impregneren voorkomt u nieuwe mos, alg en schimmel. Hierdoor gaat uw schoorsteen langer mee!

Schoorsteen voegen

De voegen kunnen worden vervangen door de oude voeg eerst te verwijderen. Dit doen wij door middel van een speciale slijp machine die de voeg op de exacte maat uitholt. Als alle voegen zijn uitgeslepen, dan zullen we de nieuwe voeg inmetselen en afstrijken.

flexim dakmortel

Na verloop van tijd zal het cement gaan scheuren met vaak lekkage tot gevolg. Flexim is een elastische mortel, op natuurlijke basis met als hoofdbestandsdeel plantaardige lijnzaadolie.

Loodslabben repareren

Het ‘geheim’ van goed gemonteerd lood is de afstand van het lood in de voeg. Hiervoor hebben wij een speciale slijp machine die de voeg op de exacte maat uitholt. Hierna metselen we de nieuwe loodslabben in, vouwen het lood om de schoorsteen heen en kloppen dit gelijkmatig af zodat het perfect aansluit op uw dak. 

mortel glijlaag kanaal

Als het bestaande kanaal al een smalle diameter heeft t.o.v. de kachel/haard is het geen optie deze verder te verkleinen. Er kan dan aan de bestaande wanden van het kanaal een mortel laag worden aangebracht. Deze mortel laag zal zorgen dat bestaande scheuren en lekkages opnieuw gedicht worden.