Vervangen Loodslabben

Waarom is het belangrijk om de loodslabben te vervangen?

De schoorsteen is het puntje van uw huis en krijgt veel te verduren. Sneeuw, hagel, regen, storm en warmte hebben een nadelig effect op de conditie van uw schoorsteen. 

De loodslabben om de schoorsteen hebben de functie om de ruimte tussen de dakpannen en de schoorsteen af te dekken tegen neerslag. Bij het warmer of kouder worden gaat het lood van uw schoorsteen krimpen of uitzetten. 

Bij het krimpen en uitzetten wordt steeds hetzelfde punt belast. Aan het einde van de levensduur van het lood zal het als eerste op deze plekken gaan scheuren. Wanneer dit lood beschadigd of gescheurd is, dan zal er lekkage ontstaan. 

Het is dus onoverkoombaar dat een schoorsteen verslechterd na verloop van tijd. U kunt zelf letten op tekenen van slijtage, zoals loszittende of ontbrekende stenen, scheuren in het metselwerk, vochtplekken of witte uitslag. U kunt ook altijd vragen of wij de status van de schoorsteen kunnen inspecteren.

Er zijn verschillende opties om een schoorsteen te renoveren. Soms is het voldoende om de schoorsteen te ontmossen en te impregneren. Soms is het nodig om de schoorsteen opnieuw te voegen of moeten de loodslabben worden vervangen. Mocht het metselwerk in dusdanige slechte staat zijn dat dit alles niet voldoende is, dan zal de gehele schoorsteen inclusief de loodslabben opnieuw opgemetseld moeten worden.

een specialist

Voorafgaand aan de renovatie van een schoorsteen komen wij vrijblijvend langs om een offerte op te nemen. Deze collega zal bekijken welke renovatie noodzakelijk is. Mocht het nodig zijn om de loodslabben te vervangen, dan kijken wij welke materialen en hulpmiddelen er nodig zijn om deze klus veilig te kunnen uitvoeren. 

Werkwijze vervangen loodslabben

De veiligheid van u en onze medewerkers staat op nummer 1. Bij het opnemen van de werkzaamheden is beoordeeld op welke manier er veilig gewerkt kan worden. 


Het bestaande lood moet eerst voorzichtig verwijderd worden om schade aan uw schoorsteen te voorkomen. Wanneer het lood is verwijderd kunnen we het vervangen door nieuwe loodslabben. Om lekkage te voorkomen dient het lood elkaar te overlappen, in de voeg te zijn ingeslepen en stevig zijn aangeklopt. 

Het ‘geheim’ van goed gemonteerd lood is de afstand van het lood in de voeg. Hiervoor hebben wij een speciale slijp machine die de voeg op de exacte maat uitholt. Hierna metselen we de nieuwe loodslabben in, vouwen het lood om de schoorsteen heen en kloppen dit gelijkmatig af zodat het perfect aansluit op uw dak. 

vervang optijd de loodslabben & voorkom lekkage

RVS rookkanaal

Ook als u al een rookafvoer heeft kan een nieuw rookkanaal nuttig zijn. In het bestaande rookkanaal wordt een RVS flexibel rookkanaal geplaatst, dit kan worden gezien als een nieuwe schoorsteenvoering. Zo kunt u weer veilig stoken.

geen kanaal, geen probleem!

Heeft u geen schoorsteen of goed functionerend rookkanaal? Door middel van een RVS dubbelwandig rookkanaal kan een rookkanaal gecreëerd worden. De dubbelwandige elementen van het kanaal hebben ook nog eens veel voordelen ten opzichte van een gemetseld kanaal. 

schoorsteen metselen

Metselen is een vak van precisie en aandacht. Het exact waterpas metselen op de nok van een dak is niet aan elke metselaar besteed. Kies daarom altijd voor een bedrijf die ervaring heeft in het metselen van een schoorsteen. 

Schoorsteen ontmossen / impregneren

Het ontmossen van uw schoorsteen is belangrijk voor het behoud. Met impregneren voorkomt u nieuwe mos, alg en schimmel. Hierdoor gaat uw schoorsteen langer mee!

Schoorsteen voegen

De voegen kunnen worden vervangen door de oude voeg eerst te verwijderen. Dit doen wij door middel van een speciale slijp machine die de voeg op de exacte maat uitholt. Als alle voegen zijn uitgeslepen, dan zullen we de nieuwe voeg inmetselen en afstrijken.

flexim dakmortel

Na verloop van tijd zal het cement gaan scheuren met vaak lekkage tot gevolg. Flexim is een elastische mortel, op natuurlijke basis met als hoofdbestandsdeel plantaardige lijnzaadolie.

Loodslabben repareren

Het ‘geheim’ van goed gemonteerd lood is de afstand van het lood in de voeg. Hiervoor hebben wij een speciale slijp machine die de voeg op de exacte maat uitholt. Hierna metselen we de nieuwe loodslabben in, vouwen het lood om de schoorsteen heen en kloppen dit gelijkmatig af zodat het perfect aansluit op uw dak. 

mortel glijlaag kanaal

Als het bestaande kanaal al een smalle diameter heeft t.o.v. de kachel/haard is het geen optie deze verder te verkleinen. Er kan dan aan de bestaande wanden van het kanaal een mortel laag worden aangebracht. Deze mortel laag zal zorgen dat bestaande scheuren en lekkages opnieuw gedicht worden.